designed by webproof
"Tol"

tol

Het was eigenlijk een eenvoudige rode beuk, zoals alle bomen was hij geworteld in de aarde, met zijn takken naar de “hemel” wijzend, zoekend naar het zonlicht om ieder jaar weer ouder te worden. Maar helaas de rode beuk moest wijken voor een nieuw stadshart, zijn 1 eeuw oude plek is aan vernieuwing toe.

Het IVN heeft nog op de barricades gestaan om hem te behouden, om hem een ander plekje op deze aarde te geven. Maar het heeft niet mogen baten, op 13 maart 2001 ging de zaag erin, en zijn vruchtbare lente sap spoot alle kanten uit. Het doet veel mensen pijn om en gezonde boom te kappen. Want de boom wordt door vele culturen gezien als wereld as waarom heen de kosmos is gegroepeerd. Gelukkig was de Gemeente Alphen aan den Rijn bereid de rode beuk op te slaan met het idee om er een kunstwerk van te laten ontstaan.

In juni 2002 kreeg ik een opdracht van het Centrum Beeldende Kunst en de Gemeente Alphen aan den Rijn om en kunstwerk te maken waarin het hout van de rode beuk als materiaal verwerk moest worden. Het kunstwerk is een van de eerste beelden voor de beeldentuin van het CBK.

Het is voor mij als kunstenaar niet de eerste keer dat ik met een overleden boom aan de slag ga. Oude bomen kunnen veel vertellen tenminste als je daar voor open staat. De boom produceert vruchten en zorgt voor zuurstof bij leven en welzijn, elementaire levens behoeften. Maar wat als hij plaats moet maken voor een nieuwe overleving behoefte van de alledaagse cultuur, dan rest er alleen nog maar het materiaal hout. Hout waar wij als Hollander de eerste zeeën mee bevaren in de vorm van en boten.

Als kunstenaar moet je naar mijn idee met alle materialen kunnen verbeelden, in mijn werk ben ik altijd opzoek naar vernieuwing binnen het thema beweging. Zo heb ik ook binnen deze opdracht gezocht naar vernieuwing. Er is niets dat me heeft beperkt, juist het gegeven van de rode beuk heeft me extra gestimuleerd om het hout in een vernieuwde context terug te brengen op deze aardbol in het vernieuwde stadshart van Alphen aan den Rijn bij een van de eerste nieuw opgeleverde gebouwen van het stadshart het Centrum Beeldende Kunst.

Er hebben zich 120 ideeën de revue gepasseerd, maar als kunstenaar moest ik keuzes maken je inspiratie moet je afbakenen, en het meest zuivere beeld dan over houden. Het uitkristalliseren van je gedachten kan je het ook noemen.

De Rode Beuk, waar zich jaren lang kinderen omheen hadden verzameld, al spelend om de boom, dit heeft me uitgedaagd tot het maken van de tol, of anders gezegd de tol die de beuk moest betalen om te wijken voor een nieuw “stadshart”
Frits Garenfeld 2003

Houten tol     Staal construktie     Tol in zand