designed by webproof
"Stromen"

Kunstwer Stromen Rijwijk      Detailfoto Kunstwerk Rijwijk    Stromen


Een regen van champagne door kunstwerk

Rijswijk - Het was even alsof het champagne regende. Want in plaats van gewone regen stroomde deze edele drank door de middelste, transparante buis van het kunstwerk naast het welzijnsgebouw De Ottoburg aan de Esdoornstraat.

Vanaf een hoogwerker van de brandweer gooide wethouder Jense (Onafhankelijk Rijswijk, cultuur) gisteren bij wijze van onthulling een fles champagne leeg in de bovenste schaal van het kunstwerk 'Stromen' van kunstenaar Frits Garenfeld.
Het kunstwerk bestaat uit een centrale verticale, transparante buis waaromheen vier regelmatig gebogen grijze zuilen zijn gerangschikt. Deze zuilen zijn een schematische vertaling van de dakcontouren van het erachter liggende gebouw. Bovenop buis en zuilen is een platte, koperen schaal gemonteerd. Regenwater dat hierin wordt opgevangen stroomt zichtbaar door de middelste buis naar beneden in de riolering.
"Ik maak altijd iets waaraan wat te beleven valt", aldus Garenfeld. "Iets met tijd, dan weer iets met beweging en nu dus iets met natuurlijk stromend water. De titel 'Stromen' verwijst natuurlijk naar het neerstromend regenwater maar ook naar de stromen mensen die hier in dit gebouw hun welzijn komen halen".
Het kunstwerk is ontstaan in opdracht van de Gemeentelijke Commissie voor Beeldende Kunsten en Stadsverfraaiing (GCBKS) in het kader van de zogeheten één-procentregeling. Aanvankelijk werd voor deze moeilijke plek een prijsvraag uitgeschreven waarop 30 kunstenaars met een ontwerp reageerden.

Toets der kritiek
Geen der inzendingen kon echter de toets der kritiek doorstaan van zowel de commissie als ook de omwonenden die in een vroeg stadium bij de kunst in de Esdoornstraat waren betrokken.
Selectie van de documentatie in het Kunstgebouw van de provincie leverde uiteindelijk Frits Garenfeld op die het kunstwerk vervaardigde. "Ik heb er zelf weinig aan overgehouden want ik wou gewoon iets groots hebben. Dan doe je het voor de eer en voor je goede naam. Dat is ook wat waard", aldus de kunstenaar.

'Stromen' is 6,5 meter hoog ; de koperen schaal bovenaan heeft een diameter van twee meter. Wethouder Jense legde na zijn 'wat wiebelige ervaring' bovenin de hoogwerker aan de genodigden uit hoe het kunstwerk tot stand was gekomen.

Haagse Courant, Rijswijk, 17-11-1999